Hyvinvointikartta

POLKU/ TUTUSTUMINEN POLKU-VALMENNUKSEEN/ HYVINVOINTIKARTTA

Seikkaileminen ja samoileminen valmennusalustalla on antoisaa ja opettavaista. Kannustan kokeilemaan sitä, mutta suurimman hyödyn terveytesi kannalta saavutat etenemällä määrätietoisesti ja järjestelmällisesti Polku-verkkovalmennuksen aiheesta toiseen. Polku on siitä ainutlaatuinen verkkovalmennus, että se ohjaa sinua keskittymään juuri sinun terveytesi kannalta olennaisiin asioihin.

Kun ymmärrämme, mitkä terveyden osa-alueet linkittyvät terveysongelmiisi, voimme suunnitella lyhimmän reitin terveydellisten tavoitteittesi saavuttamiseen. Polku-valmennuksessa tämä tapahtuu Hyvinvointikartan avulla. Hyvinvointikartta on henkilökohtainen yksilöllisyytesi huomioiva työkalu, joka ohjaa sinua kohentamaan terveyttäsi kokonaisvaltaisesti.

Käytännössä Hyvinvointikartan auttaa löytämään Polku-verkkovalmennuksen ne materiaalit, jotka ovat sinun tilanteessasi perehtymisen arvoisia. Hyvinvointikartta siis ohjaa sinua käyttämään voimavarasi ja resurssisi terveytesi kannalta tehokkaasti.

Lataa itsellesi oma Polku-työkirja tai Hyvinvointikartta

Löydät alta kaksi ladattavaa tiedostoa: Polku-työkirjan ja Hyvinvointikartan.

Polku-työkirja on näitä kattavampi ja sisältää Hyvinvointikartan lisäksi:

  • Tervehdykseni sinulle ja lyhyesti taustaa Polun synnystä
  • Kuvauksen Polun ideasta
  • Vinkkejä ja neuvoja Polku-verkkovalmennuksen hyödyntämiseen
  • Hyödyllisiä linkkejä Polku-jäsenyyteen ja -verkkovalmennukseen liittyen myös QR-koodeina
  • Ohjeita Hyvinvointikartan täyttämiseen

Voit selata Polku-työkirjan läpi ennen sen lataamista.

Mikäli haluat ladata (ja ehkä tulostaa) vain Hyvinvointikartan ilman ohjeita sen täyttämiseen ja ilman muita höysteitä, onnistuu se alta:

Sinun kannattaa silmäillä ainakin Hyvinvointikarttaa ennen kuin jatkat lukemista. Alla on paljon samoja ohjeita, jotka löydät myös Polku-työkirjasta.

Oikea suunta Hyvinvointikarttaa käyttämällä

Sinulla on kaksi tapaa edetä Polulla järjestelmällisesti:

  • Voit perehtyä jokaiseen terveyden osa-alueeseen Polku-verkkovalmennuksen ja Hyvinvointikartan mukaisessa järjestyksessä välittämättä tämän hetken terveydellisestä tilanteestasi.
  • Aloitat perehtymisen Polku-verkkovalmennuksen materiaaleihin siitä terveyden osa-alueesta, jossa tiedät varmasti olevan ongelmia.

Kumpaankin vaihtoehtoon liittyy omat hyvät puolensa, mutta suosittelen jälkimmäistä vaihtoehtoa. Silloin käytät aikaasi ja voimavarojasi ensiaskeleesta alkaen terveyttäsi ja toimintakykyäsi eniten tukeviin asioihin. Polku ohjaa sinua perehtymään muihinkin terveytesi kannalta tärkeisiin terveyden osa-alueisiin. Päätös on kuitenkin sinun ja voit myös yhdistellä näitä toimintatapoja.

Miten tahansa päätätkään Polkuasi edetä, olennaisinta on tehdä säännöllisesti muistiinpanoja matkan varrella. Tärkeimmät muistiinpanot tehdään Hyvinvointikarttaasi.

Kunnossa, pielessä vai epäiltävissä?

Hyvinvointikartasta löydät yli 60 terveyden osa-aluetta, joista terveytesi ja hyvinvointisi rakentuu. Hyvinvointikartan avulla hahmotetaan, mitkä näistä terveyden osa-alueista on sinun terveytesi kannalta ratkaisevassa roolissa.

Käytetään esimerkkinä rautaa ja siihen liittyvää terveyden osa-aluetta Rauta. Mietitään samalla raudan merkitystä terveydellesi.

Raudan ja terveytesi välillä on vain kolme vaihtoehtoa:

  1. Tiedät, että kehossasi on terveytesi kannalta sopivasti rautaa ja raudan aineenvaihdunta on tasapainossa.
  2. Tiedät, että kehossasi on liian vähän tai liian paljon rautaa ja/tai raudan aineenvaihdunta on epätasapainossa.
  3. Et ole vielä varma, onko rautaan liittyvät asiat kohdallasi tasapainossa vai epätasapainossa.

Sama koskee kaikkia muitakin terveyden osa-alueita. Nekin ovat kohdallasi kunnossa, pielessä tai emme tiedä niistä vielä riittävästi ollaksemme asiasta varmoja.

Polun kulkeminen Hyvinvointikarttaa ja terveyden osa-alueita hyödyntäen on todella yksinkertaista. Merkitset Hyvinvointikarttaasi jokaisen siitä löytyvän terveyden osa-alueen kohdalle, onko kyseisen osa-alueen toiminta:

  1. Kunnossa, jolloin kyseistä terveyden osa-aluetta ei tarvitse tällä hetkellä tutkia eikä hoitaa.
  2. Pielessä, jolloin kyseiseen terveyden osa-alueeseen kannattaa kohdistaa Polku-verkkovalmennuksessa kerrottuja hoitotoimenpiteitä.
  3. Epäiltävissä, jolloin tätä terveyden osa-aluetta kannattaa tutkia Polku-verkkovalmennuksesta löytyvien ohjeiden mukaisesti.

Löydät Hyvinvointikartasta jokaisen terveyden osa-alueen kohdalta kolme rinnakkaista valintaruutua (ja tekstikentän). Valintaruuduista vasemmanpuoleinen on varattu Kunnossa-merkinnälle, keskimmäinen Pielessä-merkinnälle ja oikeanpuoleinen Epäile-merkinnälle (kuva 1).

KUVA 1: Hyvinvointikartan valintaruudut ja tekstikenttä.

Huomaa, että voit valita vain yhden rinnakkaisista valintaruuduista kerrallaan. Mikään terveydessä ei tietenkään voi olla samaan aikaan kunnossa ja pielessä. Sinun on siis valittava vain yksi näistä vaihtoehdoista tai jättää valinta kokonaan tekemättä.

Hyvinvointikartan tekstikenttiin voit sitä vastoin kirjoittaa lyhyitä muistiinpanoja ilman rajoitteita.

Alla tärkeitä ohjeita Hyvinvointikartan täyttämiseen.

Kunnossa-merkintää tulee käyttää vain silloin, kun tiedät varmasti kyseisen terveyden osa-alueen olevan kunnossa/tasapainossa! Älä milloinkaan merkitse terveyden osa-aluetta kunnossa olevaksi vain oman tuntemuksesi tai arvauksesi perusteella. Jos tuntemuksesi tai arvauksesi on virheellinen, johtaa Polkusi auttamatta harhaan. Polkusi ohjaa silloin sinua virheellisesti etsimään syitä ongelmiisi muista terveyden osa-alueista.

Polku-verkkovalmennuksesta löydät kriteerit, joiden tulee täyttyä, jotta terveyden osa-alueen kohdalla käytetään Kunnossa-merkintää.

Pielessä-merkintää tulee käyttää vain silloin, kun tiedät kyseisen terveyden osa-alueen varmasti olevan epätasapainossa. Mikäli arvelet terveyden osa-alueen olevan ”rikki”, vaikkei se sitä ole, harha-askel ei ole vaarallinen, mutta hidastaa terveydellisten tavoitteidesi saavuttamista.

On hyvä lähtökohta suhtautua kriittisesti omiin ennakkoajatuksiin ongelmien syistä, pitää mieli avoimena muillekin mahdollisuuksille ja katsoa mihin Polkusi sinut kuljettaa. Ehkäpä vika ei olekaan siellä, missä ajattelit sen olevan ja siksi toipumisesi ei ole vielä käynnistynyt.

Kohtalaisen tavallinen väärinkäsitys on esimerkiksi uskoa väitteeseen, että ferritiini-arvon tulee olla yli 100. Sitä sen ei todellakaan tarvitse olla voidaksesi hyvin. Itse asiassa ferritiinin noustessa noinkin korkealle, kyseessä on lähes poikkeuksetta ongelma raudan aineenvaihdunnassa. Silloin tulee käyttää punaista Pielessä-merkintää.

Polku ohjaa sinut oikeaan suuntaan vain silloin, kun merkinnöissä käytetään kokemukseeni ja perehtymiseeni perustuvia kriteereitä. Ne löytyvät Polku-verkkovalmennuksesta.

Epäile-merkintää käytetään silloin, kun et ole vielä varma onko kyseinen terveyden osa-alue kunnossa vai ei. Oireesi, perimäsi, lääkityksesi tai muiden terveyden osa-alueiden ongelmat voivat herättävät epäilyn kyseisen terveyden osa-alueen ongelmasta. Olen kirjannut Polku-verkkovalmennukseen kaikki ne tekijät, jotka saavat epäilemään ongelmia kussakin terveyden osa-alueessa.

Epäile-merkinnän saaneita terveyden osa-alueita tulee tutkia, kunnes voidaan varmuudella sanoa, onko osa-alueen toiminta kunnossa vai pielessä. Suosittelen, ettet heti merkitse kaikkia terveyden osa-alueitasi siniseen ”Epäile-tilaan”, vaan käytät Epäile-merkintää vain niiden terveyden osa-alueiden kohdalla, joihin olet jo perehtynyt tai aiot perehtyä.

Yhteenveto: Ohjeet yksittäisen terveyden osa-alueen merkinnän valitsemiseksi löydät Polku-verkkovalmennuksesta kyseistä terveyden osa-aluetta käsittelevästä osiosta. Esimerkiksi rautaa käsittelevät ohjeet löydät Rauta-osiosta ja gluteenireagointiin liittyvät ohjeet löydät Gluteeni-osiosta. Ohjeet löytyvät näiden osioiden sisältämästä Hyvinvointikartan merkinnät – kappaleesta.

Vinkki: Klikkaamalla Hyvinvointikartasta löytyvien terveyden osa-alueiden nimiä, pääset siirtymään Polku-verkkovalmennuksen kyseistä terveyden osa-aluetta käsittelevään osioon (edellyttää maksullista Polku-jäsenyyttä).

Jatka tutustumiskierrosta painamalla ”Seuraava osio” -painiketta.