Syyt ja seuraukset

0
POLKU/ HYVINVOINNIN STRATEGIA/ SYYT JA SEURAUKSET

Terveysongelmat eivät synny tyhjästä. Ne ovat AINA seurausta jostakin.

Yksittäisen terveysongelman syy voi olla ilmeinen. Mutta samanaikaisten erilaisten terveysongelmien syy-seuraus -suhteiden selvittäminen vaatii usein aikaa, järjestelmällisyyttä, malttia ja tutkimusten kontrolloimista.

Syy-seuraus -suhteiden selvittäminen on osa diagnostiikkaa. Kun diagnostiikka tehdään huolellisesti, muuttuu terveysongelmien hoitaminen sekä helpommaksi että yksilöllisemmäksi.

Terveyden osa-alueiden avulla monimutkaisten, monesta eri tekijästä johtuvien terveysongelmien ratkaiseminen muuttuu paljon helpommaksi. Eri terveyden osa-alueet ja siten myös häiriöt niiden toiminnassa ovat kuitenkin vahvasti yhteydessä toisiinsa.

Yksinkertaisimmillaan terveyden osa-alueiden väliset suhteet ovat lineaarisia, kuten dominopalikoiden muodostama ketju; ensimmäisen palikan kaatuminen johtaa yksi kerrallaan muidenkin palikoiden kaatumiseen. Esimerkiksi heikentynyt vatsahappojen tuotanto johtaa helposti aminohappojen vajeeseen, mikä taas voi näkyä maksan hyvinvoinnin heikentymisenä.

Usein ketjut kuitenkin haarautuvat. Edellistä esimerkkiä voidaan täydentää siten, että vatsahappojen vaje heikentää aminohappojen lisäksi muidenkin ravintoaineiden imeytymistä ja altistaa myös ohutsuolen mikrobien liikakasvulle. Aminohappojakin tarvitaan maksan hyvinvoinnin lisäksi mm. tukemaan unta, mielialaa ja energiantuotantoa.

Myös noidankehät ovat tavallisia. Esimerkiksi uniapnea aiheuttaa voimakkaan stressireaktion (joka yö) ja sen seurauksena kilpirauhashormonien aineenvaihdunta häiriintyy. Kun T3-kilpirauhashormonin määrä laskee, uniapnea pahenee. Syntyy itseään pahentava kierre, jonka katkaiseminen on välttämätöntä toipumiselle.

Kaikelle, mitä kehossasi tapahtuu, on olemassa looginen syy. On tavallista, että oudoilta vaikuttavien oireiden taustalla on monimutkainen terveyden osa-alueiden syy-seurausverkosto. Verkosto selittää myös sen, miksi saatat saada haittavaikutuksia hoidoista, joiden pitäisi olla sinulle hyödyllisiä. Hoito ei kohdistukaan vain siihen ongelmaan, mihin ajattelit, vaan sen vaikutus on syy-seuraussuhteiden vuoksi laaja-alaisempi.

Terveyden osa-alueiden välisten suhteiden ymmärtäminen on siis ensiarvoisen tärkeää. Olkoon sinun syy-seuraus-ketjusi sitten lineaarinen, haarautuva, noidankehä tai verkosto, tärkeintä on löytää ensimmäinen ”kaatunut dominopalikka” eli se terveyden osa-alue, josta terveysongelmasi saivat alkunsa.

Syy-seuraussuhteisiin liittyykin yksi Polun upeimmista ominaisuuksista:

Terveyden osa-alueiden väliset yhteydet löytyvät Polku-verkkovalmennuksesta. Käytössäsi on videoita, kuvia, PDF-tiedostoja ja tekstiä, jotka auttavat sinua hahmottamaan omien terveysongelmiesi syy-seuraussuhteet.

Valitse yksi terveyden osa-alue, joka kohdallasi on varmasti epätasapainossa. Katso Polku-verkkovalmennuksesta, mitkä muut terveyden osa-alueet ovat sen kanssa syy-seuraussuhteessa. Merkitse kyseiset terveyden osa-alueet muistiin Hyvinvointikarttaasi Epäile-merkintää käyttäen. Sen jälkeen toimi Näin kuljet Polkuasi -kohdassa antamieni epäile-tutki-hoida-ohjeiden mukaisesti.

HUOM! Mikäli olet jo aikaisemmin merkinnyt Hyvinvointikarttaasi jonkin syy-seuraussuhteessa olevan terveyden osa-alueen Kunnossa– tai Pielessä-merkinnällä, sinun ei tule vaihtaa sitä Epäile-merkinnäksi pelkän syy-seuraussuhteen perusteella. On yksilöllistä, mitkä syy-seuraussuhteista realisoituvat terveysongelmiksi.  Aikaisemmin tekemäsi Kunnossa-merkintä voi siis olla edelleen oikea valinta. Aikaisempi Pielessä-merkintä vastaavasti vahvistaa käsitystä näiden kahden terveyden osa-alueen välisestä merkittävästä yhteydestä.

Huomaa myös, että jonkun terveyden osa-alueen toiminnan muuttuessa paremmaksi (tai huonommaksi), voit syy-seuraussuhteiden avulla arvioida muutoksen vaikutusta terveyteesi kokonaisvaltaisesti. Polku-verkkovalmennuksen materiaalien avulla näet nopeasti, mihin kaikkiin terveyden osa-alueisiin muutoksella voi olla vaikutusta.

Jaksoon liittyvät webinaarit ja webi-materiaalit

Tällä artikkelilla on 5 kommenttia

  1. Viime webin aikana heitin ilmaan tuon D-vitamiini alaselkä -kysymyksen, ja nyt löysin erään kiropraktikon videolta ”7 oiretta D-vitamiinivajeesta”, ja jo toisena oli mainittuna alaselkäkipu etenkin öisin. Luukipu. Vielä kiinnostaa se niskajumin yhteys. Tuossa toisena kiinnostavana seikkana oli lisäks mainittu D-vitamiinin merkitys tryptofaanin konversiossa serotoniiniksi. Onko tuo tullu meillä aiemmin vastaan? 🙂 Jos oliskin vähän D:tä, niin häiriintyiskö tuo muunto? Reagoiko silloin tryptofaanille toisin kuin jos D:tä olis konversioon? Mitä muuta vaadittiin tuohon prosessiin?

    1. Ei ole minulle tuttu juttu. Mielenkiintoista.

      Itse en ole huomannut ratkaisevaa vaikutusta serotoniinin tuotantoon, mutta ehkä kyseessä on vaikeaan D-vitamiinivajeeseen liittyä ongelma.

      Ja tietysti olennaisinta on jälleen mistä D-vitamiinin muodosta puhutaan.

      V

  2. B12 puutos, kun korjattiin oikean muotoisena vieläpä, niin raudan puutos ikään kuin vahvistui, koska MCV paljasti sen laskemalla. Mut samaan aikaan tuokin lähti korjaantumaan, kun runsaat menkat alkoi tasaantua vihdoin. Että tavallaan lisärauta ei ollut se juttu, mikä olis korjannut, ainoastaan laastaroinu. Mutta laktoferriini puolestaan korjannee tuota kuljetusta, käyttöä. Helteensieto on ihan toista luokkaa nyt kuin ennen. Mittausdataa ei vielä valitettavasti ole vahvistamaan yhtikä mitään, vain muuttunut vointi.

  3. Pätkäpaastossa yksilöllistä vaihtelua, mutta yli 12h. Rajoitettu syömisikkuna oli kuitenkin se juttu. Jäi Javanaisen käynnistä mieleen. 🙂

  4. Paastosta, joka webissä mainittiin, niin samanlainen kokemus. Intuitio vaati paastoamaan kolmisen päivää. Ravintolisät tuli otettua. Kversetiini ja NAC tärkeimmät työkalut. Paranemisia!

Vastaa